Orgel

Ik ben de koning van de instrumenten, ik ben een orkest op zich!Het orgel is een toetsinstrument met een windwerk. Het bestaat uit een of meerdere rijen afzonderlijke pijpen. Zodra de organist op de toetsen drukt, zorgen kleppen ervoor dat lucht die onder druk staat door de pijpen blaast. Elk register heeft een andere klankkleur.

De vingers bespelen de toetsen (soms zijn er meerdere klavieren), de voeten bespelen het pedaalklavier.

Het orgel is al een orkest op zich maar wordt ook gebruikt in kamermuziek, als begeleidingsinstrument (vooral van zang) of in combinatie met bijvoorbeeld een strijkorkest.

Een orgel kan je uiteraard niet meenemen. Je oefent thuis op een piano, keyboard of elektronische orgel of eventueel op het orgel van de kerk in je buurt. In de les oefen je op het orgel van de Margaretakerk.

Huren of kopen?
Een echte pijporgel kopen lijkt ons voor de meeste mensen niet realistisch... Voor een kleine bijdrage kan je wel oefenen in de academie of op het orgel in de Margaretakerk. Bovendien is een (tweedehandse) elektrische orgel of een harmonium wel betaalbaar. Je kan trouwens ook op elke piano een aangehangen voetklavier maken. In de lagere graad heb je nog geen pedaal nodig en kun je dus ook oefenen op een (digitale) piano.

Johann Sebastian Bach was tijdens zijn leven beroemder als organist dan als componist. Hij schreef honderden sublieme werken voor orgel!

In juni 2015 trok de orgelklas op excursie. Achteraf liet leerling Christian weten:

Graag wil ik jullie van harte bedanken voor de heel boeiende orgelexcursie in Haarlem, Nederland die we mochten beleven op maandag en dinsdag ll. Voor ons, leerlingen orgel, zijn het onvergetelijke momenten om het prachtige, grootse Müllerorgel in de St-Bavokerk en het totaal verschillend klinkend Cavaillé-Coll orgel in de concertzaal De Philharmonie, te mogen bewonderen. De perfecte timing en organisatie bezorgde ons bovendien ruimschoots de tijd om beide instrumenten te bewonderen maar vooral om enkele van ons repertoriumstukken te onderwerpen aan verscheidene registratiecombinaties. In de vooravond dan nog op loopafstand het Adema-orgel met weerom een ander karakter uitgebreid te mogen bespelen zijn momenten die we als leerling orgel echt koesteren en nooit vergeten. 

Als je dan bovendien de tweede dag een heel boeiend en uitgebreid bezoek kan brengen aan de firma Flentrop orgelbouw (Zaandam) waar je quasi een orgel ziet groeien vanaf de boomstam tot de opgebouwde orgelkast met windlade en verbinding met de speeltafel, dan pas kan je je echt een beeld vormen van het verloop ervan, en pas dan besef je hoe naast de technische en wetenschappelijke kant, vooral het subtiel kunstenaarschap van de bouwer een absolute vereiste is om tot een subtiel klinkend instrument te komen. De afrondende uitgebreide kans tot bespeling van het Flentroporgel in de ernaast liggende Westzijdekerk werkte dit bezoek echt af!

Plots besef ik hoe mijn enthousiasme over de excursie mij tot een verslaggeving heeft geleid. De wetenschap dat de academie financieel daartoe heeft bijgedragen verhoogt tevens mijn gevoel van erkentelijkheid t.o.v. de instelling.

De aangename omkadering door beide leraars enerzijds en de collega-leerlingen anderzijds hebben alleen maar mijn reeds positieve indruk over deze uitzonderlijke excursie versterkt. Bedankt, Hera en Nicolas, voor jullie voorbeeldige organisatie en spontane aanwezigheid.

Contact

Open Huis voor Kunsten Van Steenestraat 9 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 63 08 50  maak@knokke-heist.be http://maak.knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud