Dwarsfluit

Vroeger was ik gemaakt uit hout, daarom behoor ik tot de houtblazers. Mijn klank is zeer divers: nu eens wollig en warm, dan weer helder en spits.Een dwarsfluit is een buis in metaal met een aanblaasgat. Sinds ongeveer tweehonderd jaar gebruikt men een kleppensysteem om de verschillende tonen makkelijker te vormen.

De dwarsfluit wordt "dwars" bespeeld, het instrument wordt aan de rechterkant van het lichaam gehouden. Je kan staande of zittend spelen.

Een dwarsfluit bestaat uit 3 delen: een kopstuk, een middenstuk en een voetstukje. Deze worden in één smal kistje gestopt. Dit kistje vervoer je het best in een rugzak of draagtas.

Een piccolo is een "kleine dwarsfluit" met een hele hoge klank. Het instrument kan bespeeld worden vanaf de middelbare/hogere graad.

Een dwarsfluit is zeer geliefd als kamermuziekinstrument en als solo-instrument. Er zijn ook heel wat mooie orkeststukken waar de dwarsfluit een prominente rol speelt. Bovendien duikt de dwarsfluit meer en meer op jazz- en popmuziek. Ook in het harmonieorkest is het instrument onmisbaar.

Huren of kopen?
Een goed studie-instrument kost ongeveer € 700. Als je er goed zorg voor draagt (voorzichtig mee omgaan en regelmatig een onderhoudsbeurt geven) kan zo'n instrument gemakkelijk 15 tot 20 jaar meegaan!

In de academie kan je een dwarsfluit huren. Je kan het instrument drie jaar huren; daarna moet je zelf voor een dwarsfluit zorgen.

De dwarsfluit wordt vaak gebruikt in muziek die met sprookjes geassocieerd wordt. Denk maar aan "de Rattenvanger van Hamelen" en "de Toverfluit" van Mozart (piccolo).

Contact

Open Huis voor Kunsten Van Steenestraat 9 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 63 08 50  maak@knokke-heist.be http://maak.knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud