Weer
16.6 °
1 februari, 2017

Klassiek leeft vurig

Wist je dat je als leerling van deKunstAcademie je kaarten voor Klassiek Leeft Vurig aan het voordeeltarief van € 6 kan aankopen in het secretariaat? Tijdens deze editie ontvangt curator Marcel Ponseele in de pittoreske Sint-Vincentiuskerk van Ramskapelle grote musici van bij ons (en iets verder). De twee eerste concerten zijn bijna helemaal uitverkocht, maar ook de twee laatste zijn zeer de moeite waard!

Mozart en de glasharmonica | zaterdag 18 februari, 20u

De glasharmonica, ooit verboden omdat het mensen gek zou maken, zal weer tot klinken gebracht worden door de kunstige vingers van Thomas Bloch. Mozart en vele anderen schreven voor dit nobele maar bizarre instrument. Het bestaat uit een reeks roterende kristallen glazen van verschillende grootte die op een as gemonteerd zijn. De schalen passen in mekaar en worden naargelang de melodie aangewreven door de natte vingers van de speler. Het resultaat is een zeer specifieke klank, ijl en etherisch. Je maakt meteen ook kennis met de muziek van Mozarts tijdgenoot uit Brugge, een zekere Leemans de Bruge.

Het ensemble Il Gardellino (met o.a. Jan De Winne en Marcel Ponseele) zorgt voor de juiste omkadering van deze delicate kristallen glazen.

Bach en de accordeon | zaterdag 25 februari, 20u

Wist je dat een accordeon hetzelfde bereik heeft als een vleugelpiano? Wist je dat de accordeon wel eens l’orgue à bretelles wordt genoemd? Dit inspireerde Marcel Ponseele om enkele van Bachs grote orgelwerken voor accordeon en ensemble te bewerken.

Accordeonist Philippe Thuriot neemt de solopartij voor zijn rekening. Samen met een hobo, strijkers en klavecimbel vertolkt hij op een meeslepende manier deze virtuoze orgelmuziek. Daarbij benadert hij de muziek van Bach met absolute eerbied: hij kruipt in de muziek en gebruikt zijn (niet-historisch) instrument slechts als tussenweg om die muziek uit te drukken.